Over mij

centered-riding-logo.png

Al van heel jongs af aan zat de liefde voor paarden er goed in. Mijn opa en oma vertellen nog regelmatig dat ik als jong meisje, wat nog niet eens kon lopen, altijd al naar de paarden wilde om ze een wortel te geven en te aaien. En die liefde is nooit weer over gegaan. 

Vroeger ben ik zoals velen op de manege begonnen. Niet lang daarna ben ik vrij snel doorgestroomd naar het verzorgen en bijrijden van paarden van andere mensen. Als jonge tiener heb ik de nodige jonge pony's beleerd. Maar de droom was natuurlijk om een eigen paard te hebben! 

Vooral van mijn eigen paarden en de latere trainpaarden heb ik ontzettend veel geleerd. Voor het trainen en lesgeven is mijn basis klassieke dressuur waarvoor ik bij verschillende instructeurs heb gelest om mijn kennis te verzamelen. Daarnaast ben ik sinds 2018 in bezit van het Centered Riding level 1 instructeurscertificaat. En om mijn kennis verder uit te breiden heb ik onder andere in 2018 deelgenomen aan een dissectie onder leiding van Sharon May Davis en heb ik een weekend training bodywork (The Masterson Method) gevolgd bij Jim Masterson zelf.


Mijn eerste eigen paard Izmir

Helaas heb ik Izmir maar een paar jaar mogen hebben. Al vrij snel na aankoop liep ik steeds tegen vage kreupelheden aan. Na wat rust ging het steeds weer over, maar goed was het niet. Met hem begon mijn eerste verdieping in Klassieke dressuur en correct trainen van paarden. 

Helaas bleek Izmir hoefkatrolontsteking te hebben. En ondanks nog een half jaar lang alles proberen wat in mijn macht lag, was het op een gegeven moment niet meer houdbaar en heb ik één van de moeilijkste beslissingen moeten maken waar je voor komt te staan als paardeneigenaar. Op slechts 10-jarige leeftijd heb ik hem laten gaan.

 

Dots.png

 

Eenhoorn's Madou

Door het hele proces met Izmir had ik al ontzettend veel bijgeleerd. En ook besloten dat ik het deze keer anders wilde aanpakken. Ik wilde beginnen met een jong paard en hem zelf opleiden volgens mijn eigen ideeën. Het werd de prachtige bijna drie-jarige arabische volbloed Madou.

Helaas liepen dingen heel anders dan verwacht. Slechts twee maanden na aankomst maakte Madou een enorm nare val in het weiland, waarbij hij meerdere meters over het verharde deel in het weiland is geschoven. Dit zorgde ervoor dat zijn hele lijf getordeerd raakte. In de drie jaar die volgden op zijn val ben ik heel veel met revalidatietraining bezig geweest. Twee stappen vooruit, drie weer terug. Twee stappen vooruit, één weer terug. Met de juiste (klassieke) training en begeleiding van onze vaste fysiotherapeut en chiropractor zijn we samen nog een heel eind gekomen. 

3 jaar - na de val

3 jaar - na de val

4 jaar - basis leggen vanaf de grond

4 jaar - basis leggen vanaf de grond

5 jaar - verder opbouw onder het zadel

5 jaar - verder opbouw onder het zadel

Toen Madou vijf was, zijn we samen toegelaten tot de Italiaanse Klassieke Rijschool. Dit was een extreem leervolle periode! Na een half jaar moest ik helaas stoppen omdat de progressie in training voorbij Madou's grenzen ging. We hadden traintechnisch zijn plafond bereikt. 

Buitenrit over de hoge veluwe

Buitenrit over de hoge veluwe

Een paar maanden daarna verhuisden we van Drenthe naar de Veluwe en kwam Madou op bewegingsstal De Maesberg te staan. Het continue kunnen en moeten bewegen tussen de voerstations, waterbak en weiland deden hem fysiek enorm goed.

We hebben een paar prachtige laatste maanden gehad, waaronder een paar hele mooie ritten over de Hoge Veluwe. Vlak na de zomer haalde ik hem behoorlijk kreupel van het land. Het was direct duidelijk dat het niet goed zat. Een afspraak in de kliniek bevestigde dit helaas.

Zijn bekken en lendenwervels waren dermate kapot van die val drie jaar eerder dat hij niet meer pijnvrij op het land zou kunnen. Waarschijnlijk is hij één keer te vaak uitgegleden en kon zijn lijf het niet langer opvangen. Hem ook laten gaan, feitelijk slechts een paar jaar na Izmir, was één van mijn moeilijkste beslissingen.

 

Dots.png

 

Mijn huidige paarden Vivace & Savino

6U1A8705.jpg

Hoewel het verdriet nog erg vers was, kon ik ook niet leven zonder eigen paard. Vlak voor de winter had ik de geweldige kans op Vivace te kopen. Een toen 2,5 jarige Frederiksborgermerrie. 

Moravita's Da vivace

Vivace is op dit moment drie jaar oud en gefokt door Moravita. Ze komt uit hele mooie oude Frederiksborgerlijnen en is een modern barok paard. Haar stokmaat zal ongeveer rond de 1.60 liggen. Vi is ontzettend nuchter, maar wel gevoelig in omgang. Daarnaast heeft ze een fiks karakter! Voor mij een ontzettend leuke combinatie. 

Ik ben op dit moment bezig een goede basis te leggen vanaf de grond zodat ik haar volgend voorjaar rustig onder het zadel kan gaan beleren.

Savino

Dit jaar kreeg ik de geweldige kans om naast Vivace een tweede paard te kopen waar ik gelijk mee kon gaan rijden. Dit werd Savino! Een zes-jarige Westfaler ruin. Savino komt uit Schumacher x Ehrentush x Apart. Een hele mooie dressuurafstamming! Savino is ook op de Maesberg gekomen in juni 2017. Op het moment van schrijven is hij hier net een week en zijn we rustig bezig elkaar beter te leren kennen. Savino is ongeveer 1.70 groot en op dit moment ongeveer 4 maanden onder het zadel. Savino is wat mager geworden na zijn castratie begin dit jaar en krijgt dus rustig de tijd om weer wat bij te trekken.

6U1A8720.jpg
 

Dots.png

 

Trainpaarden

In de loop der jaren heb ik naast mijn eigen paard vrijwel altijd één of meerdere paarden van andere in training gehad. Doorgaans paarden waar de eigenaar zelf niet meer op durfde te rijden en/of waar lichamelijke of mentale problemen mee waren. Op deze manier kon ik veel meer ervaring opdoen met paarden trainen en "probleemgevallen" dan ik puur met één eigen paard had gekund. Al deze paarden samen en de overleggen met dierenartsen en behandelaars hebben mij een enorme schat aan extra informatie en inzicht opgeleverd.

 

Dots.png

 

And last but not least... Yorek en Lyra!

Naast onze geweldige twee paarden hebben we ook nog onze prachtige Yorek en Lyra. Yorek is een Honiahaka wolfalike, die we hebben gehaald bij een geweldige fokker uit Engeland. Daarnaast hebben we ook nog Lyra, onze jonge Tamaskan dame.

_DSC1145-sm.jpg
_DSC1540-sm.jpg